Analytical defragmentation of the business portfolio of a developer enterprise in the format of a multi-component operating system - Zaichuk, S. (Ways to Improve Construction Efficiency, 2023)
Стаття присвячена дослідженню науково-методичних підходів і визначенню економіко-управлінських домінант, які впливають на формування портфеля будівельних проєктів підприємства-девелопера. Розглянуто основні чинники та критерії, що впливають на вибір проєктів, які забезпечують сталий розвиток і конкурентоспроможність девелоперських компаній у динамічному ринковому середовищі. Запропоновано концептуальну модель портфельного управління, що базується на інтеграції ризик-орієнтованого та інноваційного підходів, а також врахуванні інвестиційної привабливості та стратегічної доцільності проєктів. Висвітлено основні економічні та управлінські домінанти, серед яких – вартісний аналіз, оцінка ризиків і прибутковості, а також адаптивні механізми управління. В умовах швидкозмінного ринку будівництва девелоперські компанії потребують ефективних інструментів управління портфелем проєктів для досягнення максимального прибутку та зниження ризиків. Традиційні підходи до управління портфелем часто не враховують інтеграцію різних операційних складових та обмежені можливостями адаптації до динамічних умов ринку. Впровадження мультикомпонентної операційної системи дозволяє девелоперській компанії покращити управління ресурсами та оптимізувати проєктні процеси. Дефрагментація портфеля є ключовим етапом цього процесу, що сприяє досягненню максимальної функціональної ефективності. У статті досліджено підходи до управління портфелем девелоперської компанії шляхом аналітичної дефрагментації та побудови мультикомпонентної операційної системи. Окреслено основні проблеми, які виникають у процесі організації і структурування проєктів, а також запропоновано концептуальну модель для ефективного розподілу ресурсів та управління ризиками. Стаття акцентує на інтеграції функціонально-операційних складових, що дозволяють компанії динамічно адаптуватися до змін ринкових умов і підвищувати ефективність портфеля. Результати дослідження можуть слугувати теоретичною та практичною основою для девелоперських підприємств, які прагнуть оптимізувати портфель будівельних проєктів, підвищуючи ефективність своєї діяльності та стійкість до змін ринкової кон'юнктури.